Quantcast
Channel: Mazda – bytabil.net

Nya Mazda2 kommer i mars!

0
0

Mot slutet av Mars lanseras nya Madza2 här i Sverige. Så blir Mazda2 något alla kommer att skrota ut sina gamla kärror för att byta bil till?

Mazda2 måhända inte kommer att göra allt för stort väsen av sig körandes på vägarna, precis som de flesta bilar för vardagsbruk. Designen följer gällande trender samtidigt som det inte är en supersportbil som rullar fram. Men som vardagsbil så hänger den med desto bättre. Tekniken i bilen är fantastisk samtidigt som priset fortfarande ligger inom en attraktiv nivå.

mazda2_2015_2

Några av nyheterna i Mazda2:

  • Bantad på vikt för lägre bränsleförbrukning
  • MZD Connect, vidareutvecklad mobil uppkoppling
  • Högt monterad 7″ informationsdisplay med touchkontroll
  • Längre hjulbas vilket ger mer plats till passagerarna i bilen
  • 2 nya färger
  • LED strålkastare + LED varselljus
  • Bättre förarstol med högre ryggstöd
  • Mycket, mycket mer avseende design0 med mera interiört likväl som exteriört.

Motorerna, utrustningarna och priserna för nya Mazda2:

Motorerna som finns är Bensin: 75 hk, 90 hk, 115 hk, Diesel 105 hk. Samtliga är på 1,5 liters cylindervolym. Priset börjar på 129 900 kr för standardnivån Core som har Manuell AC, Autobroms, USB, Bluetooth m.m.

Den vanligaste motorn som säljs blir troligen 90 hk bensin i utrustningsnivå Vision 90 hk: 146 900 kr, eller Optimum 115 hk: 169 800 kr. (Diesel 166 900 kr Vision/ 184 800 kr Optimum)

Vision: Parkeringssensorer bak, tonade bakrutor, MZD Connect, DAB radio (Digitalradio), 7″ pekskärm med Navigation + CD spelare USB Bluetooth, filbytesvarning, Autobroms upp till 30 km/h, Manuell AC m.m.

Och här kommer haken, Automatisk klimatanläggning ingår först i Optimum paketet, just det, /2 pekskärm med Navigation går föra automatisk klimatanläggning!

Optimum: Automatisk klimatanläggning, LED strålkastare med kurvljus, dödavinkel varning som även övervakar bakom bilen vid backning, automatiskt helljus, halvläderklädsel, metalliclack m.m.

Prestanda:

0-100 km/h:

75 hk: 12,1 s
90 hk: 9,4 s
115 hk: 8,7 s
105 hk diesel: 10,1

Och här kommer andra haken, automatväxellåda finns till 90 hk bensinmotor, trots detta går 0-100 km/h på 12,0 sekunder vilket är avsevärt långsammare än 9,4 sekunder med manuell växellåda.

Summerat så innehåller Madza2 väldigt mycket med modern teknik till ett attraktivt pris Vision nivån med backradar, 7″ touchskärm inklusive GPS navigation och DAB radio (Analoga radionätet kommer att släckas ner i framtiden, troligen inom bilens livslängd.). Det enda som är riktigt synd är att automatisk klimatanläggning först ingår i högsta Optimum nivån, men 169 800 och en snabbare 115 hk motor är inte helt orimligt det med.

mazda2_2015_3


Test Mazda MX-5 RF – Vilken sommarnjutning!

0
0

Test Mazda MX5 RF

Mazda MX-5 är en bil som gör fina sommardagar till en riktigt njutning! Fast Mazda MX-5 kan köras året runt för den som önskar och speciellt RF varianten med nedfällbart hardtop tak. En cabriolet kan faktiskt köras betydligt mer i svenskt klimat än vad många tror! När du lärt dig att ställa värmen i bilen rätt och ibland köra med sidorutorna uppfällda så kan du faktiskt köra nedcabbat ända ner till cirka 10 graders utetemperatur. Mazda MX-5 är en härlig bil med klassiskt mjuka sportbilsformer som ger ägarna en av de bästa bilupplevelserna idag, dessutom till ett överkomligt pris!

Mazda MX-5 2017 RF (6)e

Testbilen: Mazda MX-5 RF, 2.0 liter 160 hk bensinmotor, manuell växel. Vår bränsleförbrukning under testperioden: 0,6-0,7 l/mil, avstämt både mot färddator och vid tankning. Pris: från 225 000 kronor (1,5l 131 hk).

Varianter: Mazda MX-5 kan numera både fås med klassiskt tygtak som kan fällas bort helt och RF varianten med hardtop. Hardtoptaket är fällbart med automatik, dock så kvarstår ett bakparti vilket innebär att bilen får det så kallade Targa-utförandet vilket ger ett coolare utseende samtidigt som bilens öppna upplevelse fortfarande är lika stor som hos en vanlig cabriolet.

Mazda MX 5 RF 2017 (3)e

Att köra

Mazda MX-5 är känd sedan länge för sin höga körglädje trots inte allt för starka motorer och MX-5 är just beviset på att körglädje inte bara sitter i motorns effekt! MX-5 med 160 hästkrafters motor är en riktig njutning att köra. Responsen från motorn är extremt snabb i alla lägen oavsett vid start från stillastående eller i landsvägsfart. Den manuella växellådan har perfekt känsla. Ljudet från avgassystemet är lagom maffigt utan att det går till överdrift och bidrar helt klart till att öka körupplevelsen. Även om vi testat den större motorn så är vi övertygade om att även den mindre 1,5 litersmotorn på 131 hästkrafter också passar denna bil utmärkt. Det är nämligen inte bilens motorkraft som ger den stora bilupplevelsen utan det är känslan! Fjädringen är åt det hårdare hållet vilket ger sportiga köregenskaper och bilen har en mycket direkt styrning, speciellt när det svänger lite på vägen. Möjligen så skulle kanske en mjukare fjädring i kombination med den automatlåda som erbjuds ge en ännu större njutning för den som mer vill glida fram på vägen under varma sommardagar. Fast nu är det dock så att MX-5 är känd och älskad för sina egenskaper och inte ska man ändra på ett vinnande koncept! Taket kan fällas upp och ned i hastighet upp till 10 km/h.

Stadskörning: Liten bil med bra styrning, ja det kan ju inte gå fel i storstan. Att glida fram med öppet tak under soliga dagar i citykärnan är härligt. Parkeringsplats för denna lilla bil hittas lätt.

Landsväg: Mazda MX-5 kommer till sin absolut fulla rätt på landsvägen! Speciell i runt 70 km/h så är njutningen som allra bäst. I 90 km/h så blir börjar vindbruset stiga men det är fortfarande inga problem att njuta av bilfärden. Omkörningar går som en dans med 160 hk motorn. Tänk bara på att bilen är bakhjulsdriven när det regnar ute och vägen är blöt vilket ökar risken för sladd. På mindre och avsides liggande landsvägar där asfalten är bucklig så känns det att bilen har hård fjädring och bilfärden kan bli lite stötig.

Motorväg: Utan tak så dånar det högt i Mazda MX-5 vid körning på motorvägen. Lite mindre blir det om sidorutorna fälls upp. I slutändan handlar det om tycke och smak samt hur man vill färdas. De som köper en cabriolet vill givetvis uppleva omgivningen och naturupplevelsen istället för att färdas i en knäpptyst kupé. Alltså kör man nedcabbat även på motorvägen!

Regnkörning: Vid högre hastighet så trycks regnet över kupén och man kan köra betydligt längre än man tror även när det regnar ute. Det kan faktiskt regna ganska rejält och man kan köra flera kilometer på landsvägen eller motorvägen för att hitta en lämplig plats att stanna till för att fälla upp taket, och det utan att mer än några droppar kommit in i kupén. Det är framför allt via sidorna på a-stolparna som det slutligen droppar in på grund av vattnet som trycks runt bilens framruta.

Mazda MX 5 RF 2017 (8)e

Komfort och instrumentering

Sittkomforten är riktigt bra i bilen för både förare och passagerare, när man väl kommit ner i bilen. Att stiga i och ut ur bilen är bökigt då bilen är så pass låg, men det är ju också det som är grejen med denna bil så det är bara att ta! Instrumenteringen är enkel och lätthanterlig med undantag för GPS navigationen som tar lite längre tid att lära sig än normalt, men sen funkar den med. Pekskärmen fungerar inte med pekkontrollen när bilen körs utan då används kontrollerna mellan stolarna istället för navigering av bilens funktioner, säkerhetstänkande från Mazda.

Värmereglagen hos Mazda MX5 är något som du måste lära dig hantera! Visst finns det automatisk klimatanläggning men med öppet tak så är det manuella reglage som gäller och som då riktas mot händer samt kropp för att jämna ut temperaturen. Det är när du väl lärt dig detta som bilen kan njutas nästan året runt!

Mazda MX 5 RF 2017 (7)e

Praktiskt nyttjande

Mazda MX-5 har plats för två, några få platser för småförvaring i kupén som inte är speciellt bra och ett lastutrymme knappt större än en brevlåda. Behövs något mer tilläggas? Sammanfattat så kan man säga att det går att få med sig lättare packning för två personer, mobiltelefon, näsdukar och två stycken vattenflaskor och det är ju så det ska vara! Dryckeshållarna är dessutom placerade på sådant sätt att det nästan är omöjligt att nå dem från förarsidan.

Sammanfattat

Mazda MX-5 är en liten öppen bil med suveräna köregenskaper och perfekt för en weekendresa med boende på hotell, ja tack det passar mig! Mazda MX-5 rekommenderas varmt av Bytabil.net!

 

Mazda MX 5 RF 2017 (1)e

Mazda MX 5 RF 2017 (2)e4

Test Mazda3 2019

0
0

Test av Mazda3 Cosmo

Vi har testat nya Mazda 3 som just kommit. Mazdas bilmodell 3 är en bil som tilltalar personer som vill söker en lagom stor bil med god kvalité och bra ägarekonomi. Även designen är något som många har höga förväntningar på hos Mazda 3. Dessutom allt detta till ett överkomligt pris. Lever då nya Mazda3 2019 upp till förväntningarna?

Mazda 3

Testbilen: Mazda3 Cosmo, 2.0 bensin, 122 hk. 0-100: 10,8 sekunder. Angiven bränsleförbrukning: 0,67 l/mil, vilket överensstämmer med vår förbrukning under testperioden.

Designen hos Mazda3 är klassisk halvkombi-typ men med modern känsla och håller typiska europeiska desiglinjer. Bilen ser slank och smidig ut samt att frontgrillen är stor vilket är populärt idag. Många jag stöter på uttalar sig positivt om designen hos Mazda3.

Interiörmässigt så är Mazda3 överraskande snygg. Ja, det känns helt okej att sitta i nya Mazda3. Det finns en del liknelser från BMW med det runda kontrollhjulet mellan framstolarna. Du navigerar i bilens menysystem med detta i kombination med snabbvalsknappar. En förbättring gentemot BMW är att det även finns en separat kontroll till stereon mellan framstolarna. Denna är lättåtkomlig för både förare och passagerare vilket framför allt underlättar när passagerare vill kontrollera stereon.

Förarinstrumenteringen är delvis digital. Visningen är i det stora enkel och klassisk. Alla viktiga kördata visas hela tiden inklusive beräknad sträcka till tom tank. Det går att ställa om från klassisk hastighetsvisning med visare till enbart siffror. Head-up display finns och är faktiskt till och med standard, nice!

Körmässigt gör sig Mazda3 som bäst i stadsmiljö. I låga hastigheter är bilen pigg och, nåja inte sportigt men smårolig att köra. I högre hastigheter avtar motorkraften snabbt och vid kraftiga så längre gaspådrag så rusar varvtalet från motorn snabbt. Själva motorkraften kommer betydligt senare vilket gör att det blir lite surrigt från motorn och speciellt vid acceleration på motorvägen så låter motorn högt utan att knappt något alls händer. Nu är det sannolikt så att köparna av Mazda3 inte har höga förväntningar på motorkraft samt sportiga egenskaper, speciellt inte de som väljer automatlådan. Bortser man från sportiga köregenskaper så träder istället en mycket trevlig vardagsbil fram som är lätt och bekväm att köra med automatväxel.

Komforten är okej i bilen och det finns acceptabelt med benutrymme baktill så länge inte framstolarna flyttas bak för mycket. Armstödet mellan framstolarna är mycket bra placerat samt är stort och generöst vilket förhöjer komforten rejält. Bilens fjädring är lite mittemellan vilket gör bilen välbalanserad mellan komfort och väghållning. Bullernivån inne i kupén har tidigare varit en av Mazdas stora svagheter. Bullernivån i nya Mazda3 2019 är helt acceptabel och till och med något bättre än i vissa andra motsvarande bilar. I stadsmiljö och lägre hastigheter är bilen riktigt tyst. På landsväg och motorväg stiger bullret som hos de flesta bilar, speciellt när asfalten är spårig och sliten. Men fortfarande är det inte värre än genomsnittsbilen idag, godkänt alltså! Luftutblås mot baksätet saknas.

Bilstereos från Bose har inte alltid levt upp till förväntningarna, inte minst hos Mazdas tidigare bilar. Bose stereon i nya Mazda 3 är helt okej och bättre än de flesta standardstereos, vi har dock inte provat Mazda 3 med vanliga stereon i Styleutförande. Ljudvolymen hos Bose stereon kan vridas upp högt för dig som uppskattar att poppa.

Praktiska egenskaper

Mazda3 är en mellanstor bil av halvkombi typ, därav finns begränsningar för hur praktisk bilen kan bli. Lastöppningen bak är stor och lastutrymmet är bra. Det finns en lasttröskel som är ganska hög vilket försvårar lastning något. Plats för småförvaring finns och dessutom finns bra förvaring under mittarmstödet. Det finns även glasögonhållare infällt i taket. Sett till denna biltyp så bättre än så här blir det inte!

Ekonomi

Ett motoralternativ finns i skrivande stund och två utrustningsnivåer, Style och Cosmo

Mazda 3, Style: 230 000 kr
Mazda 3, Cosmo 246 400 kr
TIllägg automatväxel: 16 500 kr

Urval av standardutrustning:

  • Autobroms med fotgängaridentifiering, dödavinkelvarning, varning för korsande trafik bak
  • Automatisk klimatanläggning
  • GPS Navigation
  • Larm
  • Nyckellöst system
  • Parkeringssensorer bak och fram

Urval från Cosmo paketet (Utöver standard):

  • Skinnklädsel, elställbar förarstol med minne
  • Backkamera
  • Varning för korsande trafik fram, autobroms reagerar på bakomvarande trafik (inte bara varning)
  • Köassistent
  • Bose stereo

Utsläpp: NEDC: 128 g/km. WLTP: 152g/km (I skrivande stund 2019 är det 128 gram så är skattegrundande som blir 3066 kr 3 första åren, därefter 734 kr totala skattetilläget blir: 6996 kr).

Det finns billigare bilar på marknaden men titta på standardutrustningen så är den riktigt bra och du behöver egentligen inte köpa något mer än basversionen, fast Cosmo kostar å andra sidan bara drygt 16 000 kronor extra och för dessa pengar får du långt mycket mer än hos de flesta andra bilmärken.

Summering

Mazda3 är en praktiskt och trevlig vardagsbil med suverän standardutrustning!

Styrkor

  • Bra standardutrustning
  • Modern teknik

Svagheter

  • Inte så körglad